Det finns inte några krav på att en person som jobbar med personlig assistans måste ha en specifik utbildning. Det är därmed assistansbolaget som har ansvaret för att personalen har den kompetens som krävs. Däremot kan man alltid göra sig mer eftertraktad på arbetsmarknaden med olika utbildningar.
Framförallt är det personlig lämplighet som avgör om en person kan jobba som personlig assistent eller inte. Om man trivs med att jobba de längre passen, trivs med arbetsuppgifterna och är duktig på att bemöta människor. Behoven är så extremt olika mellan olika personer som får assistans att det inte går att säga exakt vilka egenskaper som behövs.
Om du sökt jobb inom personlig assistans men inte fått dessa kan du däremot öka chanserna till jobb genom att gå olika utbildningar. Det är utbildningar främst inom vård och omsorg men även andra inriktningar kan vara fördelaktiga att ha på sitt CV.
Gymnasiet – Vård- och Omsorgsutbildningen
Vårdutbildningen är en grundläggande och bred utbildning som innebär att du blir undersköterska. Med kompetensen kan du jobba på sjukhus, äldreboende, inom personlig assistans och andra vårdinriktningar. Att ha denna utbildning kan öka din chans att få jobb eftersom det påvisar ett intresse inom vård och att du gärna jobbar inom detta.
Folkhögskola – På distans
Det finns flera folkhögskolor över hela Sverige som erbjuder utbildningar som innebär att du blir personlig assistent. Ett alternativ är att genomföra hela utbildningen på distans vilket gör att det kan kombineras med andra studier eller arbete.
Till skillnad mot gymnasiet sträcker sig kurserna bara över ett år eftersom man enbart fokuserar på detta yrke. Ofta ingår det praktik som då kan genomföras i hemstaden så länge det finns assistansbolag som tar emot praktikelever där.
Komvux – Som gymnasiet fast för vuxna
Komvux vänder sig primärt till personer som inte genomfört gymnasieutbildning med kompletta betyg. Därmed liknar utbildningarna väldigt mycket hur dessa är uppbyggda på gymnasiet. På Komvux kan du exempelvis läsa just Vård- och Omsorgsprogrammet.
Det som skiljer är däremot studiehastigheten. Du kan ofta själv välja hur många kurser du vill läsa samtidigt och på detta sätt klara av utbildningen snabbare än på de tre år som gymnasieutbildningen är. Att utbilda sig inom personlig assistans är någonting som debatterats genom åren som gått. Här finns mer information om vad personlig assistans som yrke betyder.
Lämna ett svar