Att köra truck är ett yrke som kräver stor skicklighet och ansvar. Därför är det viktigt med en gedigen truckutbildning i Stockholm som förbereder dig inför arbetet och lär dig hantera trucken på ett säkert sätt.

Olika typer av truckar

Det finns olika typer av truckar som man kan utbilda sig på. De vanligaste är gaffeltruckar, skjutstativstruckar och motviktstruckar. Gaffeltruckar används för att lyfta och transportera gods med hjälp av två gafflar. Skjutstativstruckar kan sträcka ut gafflarna för att komma åt gods längre in i hyllrader. Motviktstruckar har en motvikt fram som balanserar lasten och gör att man kan lyfta tunga saker.

Teori och praktik

En bra truckutbildning i Stockholm innehåller både teori och praktik. Teorin omfattar bland annat lagar och regler, lasting och lossning, ergonomi och säkerhet. Praktiken sker i en säker miljö där du får prova på att köra olika typer av truckar under handledning.

Certifikat

Efter avslutad godkänd truckutbildning får du ett truckkort som visar vilken typ av truck du är utbildad på. Det är ett krav att ha truckkort för att få jobba som truckförare. Utbildningen och kortet måste förnyas med jämna mellanrum för att vara giltigt.

Jobbmöjligheter

Att ha ett truckkort öppnar upp många dörrar yrkesmässigt då truckförare behövs inom en rad olika branscher. Allt ifrån lager och logistikföretag till tillverkande industrier och byggbranschen efterfrågar utbildade truckförare.

Säkerhet

Säkerhet är a och o när man kör truck. Utbildningen lär dig hur du kör på ett säkert sätt, håller rätt hastighet och tar hänsyn till andra som rör sig i närheten. Som truckförare har du ett stort ansvar över både trucken, godset och inte minst människorna omkring dig.

Miljö och ergonomi

Moderna truckutbildningar lär även ut hur man kör på ett bränslesnålt och miljövänligt vis. Viktiga ergonomiska aspekter för att undvika arbetsskador ingår också.

Utvecklingsmöjligheter

Med erfarenhet som truckförare kan du specialisera dig ytterligare eller gå vidare till mer kvalificerade yrken inom logistik och lager. Det finns goda möjligheter att avancera till exempel arbetsledare eller lagerchef om du vill.

Hitta rätt utbildning

Det finns många aktörer som erbjuder truckutbildningar i Stockholm. Se till att välja en seriös och välrenommerad skola som är godkänd av Transportstyrelsen. Det ger dig den bästa grunden inför ditt yrkesliv som truckförare.