Processen med ombildning till bostadsrätt kan upplevas svår och snårig, speciellt om man aldrig varit varit med om det tidigare. Då är det perfekt att du hittat denna text eftersom här gå vi igenom hur denna process ser ut.

Vad innebär en ombildning till bostadsrätt?

Kortfattat kan man säga att en ombildning är när man gör om en bostad från hyresrätt till bostadsrätt. Hyresgästen får själv välja om denne vill köpa loss sin bostad eller bo kvar i denna som en hyreslägenhet. Dock måste ⅔ av hyresgästerna på den aktuella adressen vilja att en ombildning ska ske för att det ska kunna bli av.

Processen kring ombildning till bostadsrätt

Först av allt måste som sagt merparten av hyresgästerna ha en ombildning. De intresserade måste sedan bilda en bostadsrättsförening och registrera föreningen hos Bolagsverket. Föreningen måste sedan besluta om man ska lämna in en så kallad intresseanmälan till fastighetsägaren. Denna intresseanmälan innebär att man anmäler intresse av att köpa fastigheten i syfte att ombilda den till bostadsrätter. En intresseanmälan gäller i två år.

Besiktning av fastigheten är viktigt

Nästa steg är att låta en professionell besiktiga fastigheten. Det är viktigt att låta besiktiga fastigheten för att man ska veta behov av underhåll, reparationer och liknande så att priset som bostadsrättsföreningen ska betala är korrekt.

Ekonomisk plan och finansiering

Föreningen behöver också ta fram en ekonomisk plan innan beslut om köp kan bli verklighet. I planen ska bland annat årsavgift för varje bostad specificeras och den ska även granskas av intygsgivare som kan intyga att beräkningarna ser korrekta ut. Planen registreras även hos Bolagsverket. Bostadsrättsföreningen behöver också fundera över finansieringen. Oftast krävs ett lån för att kunna finansiera köpet.

Slutfasen

Att köpa fastigheten kräver att ⅔ av medlemmarna i föreningen vill att köpet ska ske, och beslutet tas på en köpstämma. Om köpet blir av, sker tillträde i samband med betalningen. Då upprättas och signeras även ett köpebrev. Det ska även upprättas ett upplåtelseavtal mellan medlemmar och själva föreningen. Efter detta söker föreningen en lagfart hos Tingsrätten. När lagfarten är beviljad äger bostadsrättsföreningen då fastigheten officiellt.