En missuppfattning kring gemensam vårdnad är att detta innebär att barnen ska bo lika mycket hos de bägge vårdnadshavarna. Man blandar i detta fall ihop juridisk vårdnad och ”vardaglig vårdnad”. Det enda som gemensam vårdnad innebär är att bägge vårdnadshavarna har det juridiska ansvaret mot exempelvis skola och sjukvård. Däremot är det ofta en fördel om barnen kan bo växelvis men det avgörs utifrån fall till fall. Det gäller alltså att sära på begreppen.
Växelvist boende
Med växelvist boende menas att barnen bor hos bägge vårdnadshavarna efter ett förutbestämt schema. Det kan exempelvis vara varannan vecka. Men det kan lika gärna vara att barnen bor på ena stället under vardagarna och sedan flyttar under helgerna.
Det bästa är om föräldrarna kommer överens om hur det växelvisa boendet ska vara upplagt. Om man inte kommer överens kan en domstol avgöra detta.
Gemensam vårdnad
När man talar om enskild eller gemensam vårdnad menas det juridiska ansvaret. Det spelar därmed ingen roll var vårdnadshavarna eller barnen bor. Ett exempel kan tas från skolan. Vid vissa beslut krävs det att vårdnadshavare skriver under godkännande. Det kan bland annat vara om barnen får vara med på bild eller inte. Om det är gemensam vårdnad på barnen betyder det att bägge föräldrarna måste underrättas och skriva under detta.
Detsamma gäller därmed vid utvecklingssamtal då bägge föräldrarna har rätten att få vara med om det är gemensam vårdnad.
Att ha gemensam vårdnad innebär därmed att bägge vårdnadshavarna har ett juridiskt ansvar över de beslut som tas över barnen.
Enskild vårdnad
Enskild vårdnad är därmed motsatsen mot gemensam vårdnad. I detta fall är en enskild vårdnadshavare enskilt ansvarig över de beslut som tas över barnet. Det kan vara en enklare och smidigare lösning i det fall som föräldrarna bor långt från varandra eller att kommunikationen är svår.
Exempel på beslut som tas på egen hand är därmed val av skola, beslut inom skolan, var barnet ska vara folkbokförd och hur ekonomin ska förvaltas. Vid konflikter blir det en vårdnadstvist där det är en domstol som tar beslutet. Detta i alla frågor utöver folkbokföring då detta beslut tas av Skatteverket.
Lämna ett svar