Det finns lite olika rekommendationer när det kommer till ett stambyte och hur ofta det behöver göras. Den generella rekommendationen är att detta arbete bör utföras med ungefär 30 till 60 år emellan. Ett tidsspann på cirka 30-60 år kan såklart kännas som en lång och närmast överskådlig tid. Men även om det ibland är möjligt att stammarna håller i hela 60 år är det ofta en god idé att tidigarelägga arbetet. Särskilt om fastigheten är lite äldre kan det vara bra att byta stammarna med ungefär 30 år emellan.

Vad påverkar intervallet för ett stambyte och hur ofta det bör göras?

Det finns flera anledningar till att det är allt annat än okomplicerat att sätta ett exakt tidsintervall. Tidsramen för ett stambyte och hur ofta det bör utföras varierar nämligen beroende på i vilken fastighet arbetet ska göras. Vissa fastigheter har stammar som slits fortare än vad fallet är i vissa andra fastigheter. Därför påverkar bland annat slitaget rörens och ledningarnas livslängd och hållbarhet. Med det sagt finns det också andra faktorer som påverkar intervallet, såsom byggnadsåret.

Till råga på allt har en del fastigheter en lite bättre konstruktion än andra. Detta betyder att stammarna inte behöver bytas i dessa fastigheter lika ofta som i andra. Så när du undrar hur ofta ett stambyte bör utföras i just din fastighet bör du väga in faktorerna ovan i din bedömning.

Så kan du ta reda på om det är dags att byta stammarna

Är du en fastighetsägare och vill veta om det är dags för ett stambyte? Då bör du resonera så här:

  • Ta in en sakkunnig person som kan det här med stambyten. En fackman är den person som är bäst lämpad att avgöra skicket på stammarna inför ett stambyte och hur ofta de bör bytas.
  • Fackmannen hjälper dig att kontrollera stammarnas skick och besikta dem. Därmed kan du få en tillförlitlig indikation på när det är dags för denna underhållsåtgärd.
  • Skicket på stammarna kan kontrolleras med hjälp av flera olika metoder. Fackmannen kan använda en eller flera av dessa för att göra sin bedömning.